Hasznos és ügyfeleink érdekeit szem előtt tartó ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank, amely a biztosítási elektronikus tevékenységre vonatkozik. Az ajánlás célja, hogy az ügyfelek valós igényüknek megfelelő biztosítást köthessenek, s ehhez alapos, szakszerű közvetítői tanácsokat, illetve könnyen összehasonlítható elektronikus ajánlatokat kapjanak.

Május eleje óta hatályos az MNB biztosítási elektronikus tevékenységet szabályozó ajánlása, mely a biztosítási termékek bemutatását, összehasonlítását szolgáló és a biztosításközvetítés során használt elektronikus felületekhez kapcsolódik. Az ajánlás nagyon hasznos, mert ezzel az a cél valósul meg, hogy az ügyfelek a biztosítási szolgáltatások árán túl azok tartalmáról is könnyen áttekinthető és értelmezhető összehasonlítást kapjanak a szükségleteikhez leginkább megfelelő termék kiválasztásához.

Elvárás, hogy a biztosítási konstrukciókat összehasonlító elektronikus felületek legyenek átláthatóak, egyértelműek, egyszerű nyelvezetű, tisztességes és korrekt tájékoztatást adjanak a szolgáltatásokról, és a tanácsadás szempontjairól.

A szabályozás azért is szükséges, mert a technológiai fejlődéssel egyre hangsúlyosabbá válnak – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon már meghatározóak – és dinamikusan változnak az elektronikus biztosításközvetítői felületek.